Entry: Rahsia Kertas Puteh Friday, May 05, 2006



Hari ini tapi minggu lepas. Dihulurkannya aku sebungkus roti. Aku ambillah.

"Saya belanja kamu, tadi Kak Suseela sudah ambil juga."

Pada aku ada tiga potong roti. Aku agak pasti roti ini  asalnya sebuku besar, dipotong-potong setebal 1 inci, menjadi beberapa keping. Aku dapat 3 keping.

Roti lembut. Sedap berinti daging. Jadinya selamat duit poket aku makan tengahari. Memang puas memang kenyang.

Petang itu, petang itulah, semasa aku mengemas meja sebelum nak balik. Plastik karung roti tu aku nak campak ke dalam tong. Tiba-tiba ternampak ada kertas putih dalamnya. Sekeping resit. Aku pun baca;

"Bread Story Sdn Bhd, Avenue K bla... blaa..

Ham & Cheese Loaf bla.. bla... bla.. Please Come Again."

Oh tidaklah...!!!

Tidak perlu melanjutkan pelajaran ke luar negara untuk termakan roti berinti...


   29 comments

Timberland Men Shoes
September 15, 2012   11:14 AM PDT
 
Liked you on Facebook, too. =),395949,http://dugongsenyum.blogdrive.com/archive/246.html
Timberland Men Shoes
September 15, 2012   06:53 AM PDT
 
so pretty.You are a good teacher. Lucky student!,358334,http://dugongsenyum.blogdrive.com/archive/246.html
Michael Kors Wallets
September 15, 2012   02:36 AM PDT
 
let's join our hands together to stop this kind of wrong doings. It may risk lives in the future if we just let them continue. ,697944,http://dugongsenyum.blogdrive.com/archive/246.html
2012 New Moncler
September 14, 2012   03:24 AM PDT
 
I "like" you on Facebook. Would love these for my oldest boy!,756928,http://dugongsenyum.blogdrive.com/archive/246.html
Marga
January 4, 2012   07:25 PM PST
 
Hello~share an internet home working system with you. You can't miss it!!
Sign In here ==> http://goo.gl/wkhDX
Marga
January 4, 2012   07:24 PM PST
 
Hello~share an internet home working system with you. You can't miss it!!
Sign In here ==> http: // goo.gl/wkhDX
21世纪-加入网络财富的行列~
你需要的是一个「已经」成功的系统!
真正的居家网络事业就在这里!
「免费」报名听网络在线说明会,审慎评估没压力!
>> http://goo.gl/XFo17
dwenrasid
January 25, 2011   02:37 PM PST
 
nice blog

thanks for sharing
denai
July 13, 2007   01:11 AM PDT
 
semua benda yang tidak tahu tidak apa
izwan
April 8, 2007   01:58 AM PDT
 
xpe bang basri..kalo x sengaja xpe..tp bak kata abg rudy, rasanya itu ham ayam je kot...

lepas ni nk makan lg x roti yg berinti??muahaha!!!
buttet
November 13, 2006   02:06 PM PST
 
aku pasti basri akan fobia tgk roti berinti :P atau tak phobia-phobia lag ?
sygmama
November 2, 2006   08:23 AM PST
 
bagus penerangan rudy. Aku baru nak bgtau benda yang sama

kat F1 pun serve chicken ham gak
ku keng
September 23, 2006   08:41 PM PDT
 
Selamat Beribadat siyam dan qiyam dalam bulan Ramadhan al Mubarak ini. Semoga kualiti ibadat kali ini meningkat dari yang lampau-lampau.
PENGKRITIK BLOG SUDAH MAI
August 18, 2006   11:36 PM PDT
 
roti tu ibarat makanan asasi. di Nottingham forest tidak ada benda benda macam ini.
awin
July 12, 2006   02:34 AM PDT
 
Hehe, aku tak rasa Bread Story jual roti yang ada *tuuuut*. Chicken ham tu kot. Kalau ko was-was, try la pi jenguk kat kedai tuuu..
kel@mbu
July 5, 2006   02:36 AM PDT
 
cara samak usus:

cuba telan tanah 7 kali! :)
Azhar Ahmad
July 5, 2006   02:20 AM PDT
 
Uhummmm. Btul tu Basri. Tapi memang sedap ponnnnnn......
rotikacangmerah
July 3, 2006   05:39 PM PDT
 
betul kata Rudy tu.

Cumanya, HAM tu sebenarnya maksudnya 'square or round slice'. kalau kau pi cold section kat Carrefour, ada jual Turkey Ham, Chicken Ham... sedap woo kalau dibuat sandwich, tak tipu punya! Cuma kalau kat negara omputeh, bila Ham je automatic maksud daging IdungPenyet sebab daging IdungPenyet hanya akan betul2 masak bila dibuat slices a.k.a ham.

Jangan lepas ni ada Turkey Bacon or Chicken Bacon or Beef Bacon pulak, dah la. heh2.

Oh ya macam gak kalau kita panggil ubatgigi 'Colgate' w'pun jenama Zaiton... or mee 'Maggi' w'pun jenama Mamee. itu macam.
BASRI
June 7, 2006   11:25 AM PDT
 
Oh! TQ Rudy.
rudy bluehikari
June 7, 2006   11:17 AM PDT
 
HAM ni banyak istilah.ada yg betul2 ham, mcm la ni sudah ada HAM tapi asasnya ayam/lembu/turkey. hotel2 sekarang sudah ada yg hidangkan tu semua. Dulu masa mula2 terkena aku mcm nak samak usus aku gaks.Tp bila aku tanya chef hotel tu, dia kata dun worry ia ham dr turkey/ayam/lembu etc.

Kat Jepun? Hahahahaha aku pernah terkena sekali dalam spageti. dia potong halus2 mana aku tau tu daging.dia tulis seafood spageti..aku balun jerkla.muhahahahahaa!
ryu_hana
May 31, 2006   10:09 AM PDT
 
adoiiiii...sudah terkena..
kingbinjai
May 23, 2006   03:23 PM PDT
 
aduss!!
BASRI
May 17, 2006   03:28 PM PDT
 
AKMA,

Kau tak tinggalkan jejak, macammana aku nak masuk site engkau? huhuhu
AKMA
May 17, 2006   07:50 AM PDT
 
ha ha ha....basri....aku sakit perut baca post nko yang ni. dalam banyak banyak roti kat msia...roti ni jugak yang masuk usus nko. he he he

sweden
BASRI
May 8, 2006   02:18 PM PDT
 
Esis, OP, Chika, Ise ;
Jari boleh samak, usus ni yang masalah.

Selendang Biru,
Sedhap nak mampos, benda yg sedhap tu lah diharamkan utk ujian kepada kita :P
ise
May 7, 2006   05:03 AM PDT
 
samak!
chika
May 6, 2006   10:48 PM PDT
 
huh???!!! sure ker?
selendangbiru
May 6, 2006   08:52 PM PDT
 
aiiiyoooooooo!!! kena telan air selut 7 jug nih. :)

btw, apa rasanya? ada macam ayam ke, lembu ke itik ke :)
Op
May 6, 2006   09:05 AM PDT
 
samak! samak!
esis
May 5, 2006   09:08 PM PDT
 
alamak

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments